3 stycznia 2014

Sposób na ziemniaka/What to do with a potato



Ziemniaki. Samo dobro. Zróbmy więc z nich coś pysznego. Proponuję specjalność mojej mamy, czyli kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Mimo, że robię je dosyć często, zapewne nigdy nie osiągnę tej perfekcji. Po spróbowaniu mojej wersji tego dania, mój brat stwierdził: „Dobre, ale nie tak dobre, jak mamy”. Cóż, nie przeczę :) Z kuchnią naszych mam nigdy nie mamy szans :) I niech tak zostanie!



Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
(przepis własny)

Składniki (na ok. 7-8 kotletów)

1 kg ziemniaków
1 średnia cebula
2 jajka (jedno do farszu, drugie do obtaczania kotletów)
sól, świeżo zmielony pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Sos pieczarkowy

Składniki

400 g pieczarek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
woda
100-125 ml śmietanki (ja używam płynnej śmietanki do sosów o słodkawym smaku)
natka pietruszki
sól, świeżo zmielony pieprz
olej lub masło do smażenia (ok. 1-2 łyżki)

Przygotowanie

Kotlety

Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie przestudzić i przepuścić przez praskę. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na maśle lub oliwie do zeszklenia (ja lubię poczekać do momentu aż cebula zaczyna brązowieć, ma wtedy intensywniejszy aromat). Do ziemniaków dodać zeszkloną cebulę, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Przygotować dwa duże talerze. Na jednym roztrzepać jajko, na drugi wysypać bułkę tartą. Łyżką nabierać masę ziemniaczaną, formować duże kulki, a następnie rozpłaszczać je nożem, formując kotlety. Każdy uformowany kotlet maczać najpierw w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej.  Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety na średnim ogniu po ok. 4 min. z każdej strony lub do momentu aż zbrązowieją. Usmażone kotlety przekładać na ręcznik papierowy.

Sos pieczarkowy

Pieczarki pokroić (można je pokroić w małą kosteczkę lub w plasterki). Cebulę pokroić w małą kosteczkę, ząbek czosnku obrać, posiekać lub rozgnieść. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub masła. Wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć na średnim ogniu ok. 3-4 min. do zeszklenia. Następnie dodać czosnek i smażyć przez 1 min. Dodać pieczarki, wymieszać i smażyć ok. 5-6 min. aż wyparuje z nich cała woda. Dodać sól i pieprz oraz trochę wody (ok. 1/3 szklanki). Gotować przez kilka minut aż woda lekko wyparuje. Następnie dodać śmietankę i gotować na małym ogniu przez ok. 7-8 min. aż sos zgęstnieje. Ewentualnie dodać soli i pieprzu. Gotowy sos posypać posiekaną natką pietruszki.

Kotlety podawać polane sosem pieczarkowym, np. z surówką coleslaw. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz