9 lutego 2014

Podrasowana flamiche picarde/Tuned flamiche picarde

Dzisiaj coś naprawdę prostego i pysznego. Jeśli użyjecie gotowego ciasta francuskiego, danie będzie gotowe dosłownie w godzinę.

Flamiche jest typem tarty podawanej w Belgii oraz na północy Francji. Dzisiaj przepis na flamiche picarde, która oryginalnie zawiera jedynie pory. Ja jednak stwierdziłam, że dodatek boczku jej nie zaszkodzi. I tak powstała moja wersja flamiche picarde.


Today something really simple and delicious. If you use a ready-made puff pastry the dish will be literally ready in an hour.

Flamiche is a type of a tart served in Belgium and northern France. Today, the recipe for flamiche picarde, which originally contains only so farleeks. However, I thought that some bacon will not turn it bad. And here comes my version of Flamiche picarde.






Flamiche picarde
(oryginalny przepis pochodzi ze specjalnego wydania czasopisma  "Maisons de campagne - spécial cuisine", nr 1, 2014) 

Składniki

2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 
2 pory
100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kosteczkę
masło
2 jajka (w tym jedno do posmarowania ciasta)
5-6 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz


Przygotowanie

Na średniej patelni podsmażyć boczek. Przygotować pory. Zostawić jedynie ich białą część odkrawając końce, przekroić na pół i dokładnie opłukać. Pokroić i wrzucić na patelnię z boczkiem, dodając trochę masła. Smażyć aż pory zmiękną. Ostudzić.

W misce roztrzepać 1 jajko, dodać śmietanę i przyprawy i dokładnie wymieszać. Do mieszanki dodać wystudzone pory z boczkiem.

Rozwinąć płaty ciasta francuskiego i wyciąć z nich koła (można także zrobić prostokątną tartę). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na nim jednej okrąg z ciasta. Na środek okręgu wyłożyć farsz, zostawiając 1cm wolnego miejsca do złożenia ciasta. Brzegi posmarować zimną wodą. Frasz przykryć drugim płatem ciasta i dokładnie skleić brzegi, np. za pomocą widelca.Schłodzić w lodówce przez 15 min.

Piekarnik nagrzać do 200oC.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Można zrobić na nim nacięcia nożem. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15-20 min., cały czas kontrolując, czy ciasto się nie przypala.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Podawać z sałatką.

Smacznego!





Flamiche picarde
(original recipe comes from a special issue of the journal "Maisons de campagne - spécial cuisine", No. 1, 2014)


Ingredients

2 packages ready-made puff pastry 

2 leeks 
100 g smoked bacon, cut into cubes 
butter 
2 eggs (including one for brushing the dough) 
5-6 tbsp thick sour cream 
1/2 tsp nutmeg 
salt and pepper

Method


In an average pan fry the bacon. Prepare the leeks. Leave only the white part, cutting off the ends, slice in half and rinse. Chop and toss into the pan with the bacon, adding a little butter. Fry until soft. Allow to cool.In a bowl, beat 1 egg, add cream and spices and mix thoroughly. Add the cooled bacon and leeks.


Spread the sheets of puff pastry and cut two circles (you can also do a rectangular tart). Sheet the baking tray with parchment and place on it a circle of dough. At the center of the circle put the stuffing, leaving 1 cm of free space in the edges. Rub edges with cold water. Put the second dough circle to cover the tart and paste the edges thoroughly, e.g. with a fork.Cool the pastry in the refrigerator for 15 min.


Preheat the oven to
200oC.

Remove the chilled dough from the refrigerator. You can make some decorations with a knife on the top. Brush with a beaten egg. Put into the preheated oven and bake for about 15-20 minutes, controlling whether the tart doesn't burn.


Remove from oven and allow to cool.


Serve with salad.


Enjoy! 





2 komentarze: