13 marca 2014

Polskie pierogi z mięsem z włoskim polotem/Polish meat dumplings with Italian flair



Kilka dni temu rozmawiałam z mamą o pierogach i… koniec! Musiałam je zrobić! Tym razem pierogi z mięsem inspirowane włoskim Piemontem, z dodatkiem Parmezanu. Oprzecie się? ;)

A few days ago I talked with my mom about dumplings and... it was over! I had to make them! This time, meat dumplings inspired by the Italian Piedmont, with the addition of Parmesan cheese. Are you able to resist? ;)




Polskie pierogi z mięsem z włoskim polotem
(inspiracja: strona Kwestia Smaku)



Składniki (na ok. 50 pierożków)

Ciasto
400 g mąki
ok. 150 ml chłodnej wody (lub tyle, ile przyjmie mąka)
2 łyżeczki soli

Farsz
600 g mielonej wołowiny
250 ml bulionu cielęcego
3 łyżki startego Parmezanu
świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie

Farsz
Wołowinę podsmażyć, podlewając bulionem. Dodać pieprzu. Przełożyć do miski i ostudzić. Na koniec dodać starty Parmezan i dokładnie wymieszać.

Ciasto
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól i stopniowo wlewając wodę, zagnieść elastyczne i nieklejące się ciasto. Przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę, odkroić część, resztę przykryć ściereczką.

Z odkrojonej części wykrawać kółka (np. za pomocą szklanki). Na środek każdego placuszka nakładać 1 łyżeczkę farszu, składać na pół i dokładnie sklejać krawędzie. Można zrobić falbanki za pomocą trzonka łyżeczki. Kontynuować z resztą ciasta.

W między czasie w dużym garnku rozgrzać 2-3 l wody. Kiedy zacznie wrzeć, posolić i partiami wrzucać pierogi (ja gotuję po 10). Kiedy wypłyną na powierzchnię, wyjąć łyżką cedzakową.

Można jeść prosto z wody lub podsmażone, z kwaśną śmietaną, tartym Parmezanem lub piklami (na zdjęciach z suszonymi pomidorami i kaparami).

Smacznego!




Polish meat dumplings with Italian flair
(inspired by Kwestia Smaku website)



Ingredients (for about 50 small dumplings)

Dough
400 g flour
about 150 ml cold water (or as much as flour adopts)
2 tsp salt

Stuffing
600 g ground beef
250 ml veal broth
3 tbsp grated Parmesan cheese
freshly ground pepper


Method

Stuffing
Fry the beef, pouring broth from time to time. Add pepper. Transfer to a bowl and allow to cool. Finally add the grated Parmesan and mix thoroughly.

Dough
In a large bowl, put flour, add salt and gradually pouring water, knead the elastic dough. Transfer to a lightly floured pastry board, cut off a part and cover the rest with a cloth.

Trim rings (e.g. with a glass). At the center of each ring, put 1 teaspoon stuffing, fold in half and carefully glue edges. You can make ruffles using a teaspoon. Continue with the rest of the dough.

In the meantime, in a large pot, heat 2-3 liters water. When it starts to boil, add salt and throw a part of dumplings (I boil normally 10 at a time). Remove with a slotted spoon, when they float to the surface.

You can eat straight out of the water or fried, with sour cream, grated Parmesan cheese or pickles (with sun-dried tomatoes and capers on the photos).

Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz