14 marca 2014

Sałatka z selerem naciowym, jabłkiem i orzechami/Celery, apple and walnuts salad



Świeża, wiosenna, gorzko-słodka i bardzo przyjemna sałatka na szybką przekąskę. 

Fresh, spring, bittersweet and very nice salad for a quick snack.




Sałatka z selerem naciowym, jabłkiem i orzechami


Składniki (1 porcja)

kilka łodyżek sałaty kędzierzawej
1 łodyga selera naciowego
¼ jabłka
kilka orzechów włoskich

Winegret
1 łyżka octu z cydru (może być jabłkowy)
sól, świeżo zmielony pieprz
3 łyżki oliwy z orzechów włoskich (może być oliwa z oliwek)


Przygotowanie

Sałatę dokładnie umyć i wysuszyć. Odkroić twarde końcówki. Ułożyć w naczyniu, w którym sałatka będzie serwowana. Seler naciowy opłukać, odciąć część z liśćmi. Pokroić na małe kawałeczki i dodać do sałaty. Jabłko pokroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć w naczyniu. Orzechy posiekać i posypać nimi sałatkę.

Wymieszać wszystkie składniki winegretu i polać sałatkę.

Smacznego!




Celery, apple and walnuts salad


Ingredients (serves 1)

a few stalks curly lettuce
1 stalk celery
¼ apple
a few walnuts

Vinaigrette
1 tbsp cider vinegar
salt and freshly ground pepper
3 tbsp walnut oil (you can use olive oil)


Method

Thoroughly rinse and dry lettuce. Cut off the hard ends. Place in a dish in which the salad will be served.
Rinse celery, cut off the part with the leaves. Cut into small pieces and add to salad. Cut apple, remove the seed slot and cut into thin slices. Place in a dish. Chop nuts and sprinkle them into the salad.
 
Mix all vinaigrette ingredients and pour over salad.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz