29 kwietnia 2014

Kurczak w mleczku kokosowym/Chicken in coconut milk



Dzisiejsze danie jest inspirowane ogólnie pojętą kuchnią azjatycką. Zawiera imbir, mleko kokosowe i sok z limonki, czyli składniki typowe dla tamtejszych kuchni. Uwielbiam zapach czosnku prażonego z imbirem – jest świeży i ostry, rozgrzewający zmysły. Jeśli macie pod ręką papryczkę chili i lubicie ostre smaki, możecie śmiało dodać ją do smażonego czosnku i imbiru.

Today's recipe is inspired by generally understood Asian cuisine. It contains ginger, coconut milk and lime juice, or typical components of the Asian cuisine. I love the smell of garlic roasted with ginger it’s fresh and spicy, warming the senses. If you have at hand some chili and you like spicy flavors, go ahead and add it to the fried garlic and ginger.




Kurczak w mleczku kokosowym


Składniki (2 porcje)

2 średnie filety z kurczaka
1 szalotka
1 duży ząbek czosnku
1 cm kawałek świeżego imbiru
200 ml mleka kokosowego
sos sojowy, pieprz do smaku
sok z limonki do smaku
olej do smażenia


Przygotowanie

Na patelni rozgrzać olej. Szalotkę obrać i drobno pokroić, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć na małym ogniu ok. 3 min. Imbir obrać (najlepiej łyżeczką) i zetrzeć na tarce. Dodać do szalotki i smażyć ok. 1 min. Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do szalotki i imbiru i smażyć jeszcze ok. 1 min.

Kurczaka opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić w małą kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć ok. 6-7 min. Wlać mleko kokosowe, sos sojowy i pieprz, dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu ok. 5 min. 

Zdjąć z ognia i skropić sokiem z limonki.

Podawać z ryżem basmati lub jaśminowym oraz połówką limonki.

Smacznego!




Chicken in coconut milk


Ingredients (serves 2)

2 medium chicken fillets
1 shallot
1 large clove garlic
1 cm piece fresh ginger
200 ml coconut milk
soy sauce, pepper to taste
lime juice to taste
oil for frying


Method

In a skillet, heat the oil. Peel shallot and cut into small pieces, add to the hot oil and fry on low heat for about 3 minutes. Peel ginger (preferably with a teaspoon) and grate it, adding to shallot and fry for about 1 minute. Peel and finely chop garlic, add to shallot and ginger and cook for about 1 more minute

Rinse chicken, dry it thoroughly, cut into small cubes and toss into the pan. Fry for about 6-7 minutes. Pour the coconut milk, soy sauce and pepper, mix everything well and cook on low heat for about 5 minutes

Remove from heat and pour lime juice over.

Serve with basmati or jasmine rice and half lime.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz