22 kwietnia 2014

Mus czekoladowy/Chocolate mousse



Czekolada – to zdecydowanie jest mój afrodyzjak! Uwielbiam podgryzać zwyczajną kostkę czekolady lub wymyślać kolejne pyszne desery, w których jest głównym składnikiem. Z czasem zaczęłam też doceniać ciemną czekoladę, pełną głębi i mocy. Dodatkowo aktualnie mieszkam niedaleko fabryki jednej z najlepszych czekolad na świecie, Valhrona. Ten fakt oraz nieprzebrany skarbiec francuskich przepisów na czekoladowe desery mobilizują mnie do spędzania większej ilości czasu w kuchni ;)

Ale do rzeczy! Tym razem sprawa jest naprawdę poważna. Bajeczny, lekki, mocno czekoladowy, rozpływający się w ustach, a tak dziecinnie prosty w wykonaniu, jednym słowem – król deserów! Mus czekoladowy.


Chocolate it definitely is my aphrodisiac! I love to gnaw ordinary cube of chocolate or invent another delicious desserts, where the chocolate is the main ingredient. With time, I began to also appreciate dark chocolate, full of depth and power. In addition, I currently live near the factory of one of the best chocolate in the world, Valhrona. This fact and the inexhaustible treasure of French recipes for chocolate desserts stimulate me to spend more time in the kitchen ;)

But let’s get to the point! This time the case is really serious. Fabulous, light, very chocolaty, mouth-watering and so childishly simple to make, in a word - the king of desserts! Chocolate mousse.




Mus czekoladowy
(przepis Nestlé)


Składniki (3 porcje)

100 g ciemnej czekolady dobrej jakości
3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
szczypta soli


Przygotowanie

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Ostudzoną czekoladę wylać na żółtka, energicznie mieszając. Następnie dodać 1/3 ubitych białek i używając szpatułki, lekko podnosić masę i wmieszać białka, tak aby nie opadły. Kontynuować z resztą białek. 

Gotową masę przelać do kokilek i wstawić do lodówki na co najmniej 3 h. Podawać schłodzony.

Smacznego!




Chocolate Mousse
(Nestlé recipe)


Ingredients (serves 3)

100 g good quality dark chocolate
3 eggs (yolks and whites separately)
a pinch of salt


Method

Melt the chocolate in a water bath. Set aside to cool. 

Beat the whites to stiff with a pinch of salt. 

Pour the cooled chocolate over the yolks, stirring vigorously. Then add 1/3 egg whites and using a spatula, gently raise the whites, tossing them into the chocolate batter so they do not collapse. Continue with the rest of the whites.

Transfer the finished batter to ramekins and refrigerate for at least 3 h. Serve chilled.

Enjoy!



4 komentarze:

  1. Uwielbiam! Czekolada to najlepszy deser na świecie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak lekka, puszysta pianka, a ja takie uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

  3. Na widok tego musu dopadł mnie ślinotok :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń