2 maja 2014

Fondant au chocolat



Kolejny klasyk kuchni francuskiej, ku mojej uciesze, kolejna czekoladowa rozpusta ;) W oryginalnym przepisie jest mnóstwo cukru, który ograniczyłam do 1 łyżki, ale uważam, że cukier można w ogóle usunąć i cieszyć się głębią ciemnej czekolady. Dodatkowo użyłam masła z kryształkami soli, które może być trudne do znalezienia w Polsce, jednak można użyć zwykłego solonego masła lub masła niesolonego i dodać 2 szczypty soli. Uwielbiam dodatek soli do czekoladowych deserów. Sól świetnie podkreśla smak czekolady.

Another French cuisine classic, to my delight, another chocolate sin ;) There’s a lot of sugar in the  original recipe, which I limited to 1 tablespoon, but I believe that you can even remove the sugar from the recipe and enjoy the deep taste of dark chocolate. In addition, I used butter with salt crystals, which is common in France but can be difficult to find elsewhere. You can use, however,  a regular salted butter or unsalted butter and add 2 pinches of salt. I love the addition of salt to chocolate desserts. Salt emphasizes well the flavor of chocolate.




Fondant au chocolat
(na podstawie przepisu Grand Fermage)


Składniki (2 porcje)

50 g ciemnej czekolady
1 łyżka drobnego cukru
2 jajka
1 łyżeczka mąki
50 g solonego masła (użyłam masła z kryształkami soli) + do wysmarowania ramekinów


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180oC.

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka roztrzepać i dodać do przestudzonej czekolady. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę i cukier i dokładnie wymieszać.

Ramekiny wysmarować masłem, wlać masę czekoladową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Smacznego!





Fondant au chocolat
(based on Grand Fermage recipe)


Ingredients (serves 2)

50 g dark chocolate
1 tbsp caster sugar
2 eggs
1 tsp flour
50 g salted butter (I used butter with salt crystals) + to grease the ramekins
 

Method

Preheat the oven to 180oC.

Melt chocolate and butter in a water bath. Beat eggs and add to cooled chocolate. Mix thoroughly. Then add the flour and sugar and mix thoroughly.
 
Grease ramekins with butter, pour the chocolate mass in and put into the preheated oven and bake for about 20 minutes

Remove from the oven and let it cool.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz