8 maja 2014

Panna cotta z czerwonych owoców/Red fruit panna cotta

Jeśli w czeluściach Waszej zamrażarki nagle znajdujecie paczkę czerwonych owoców, możecie z nich stworzyć właśnie takie cudo ;)

If you find suddenly a pack of red fruit in the depths of your freezer, you can create such a miracle ;)





Panna cotta z czerwonych owoców
(na podstawie strony Moje Wypieki)


Składniki (6-8 porcji)

450 g czerwonych owoców (ja użyłam mieszanki mrożonych malin, czerwonych porzeczek, aronii i wiśni)
60 g cukru
600 ml śmietanki kremówki
200 ml mleka
4 g agar-agar lub 12 g żelatyny (6 listków)

Do podania
ubita śmietanka kremówka 
owoce do dekoracji


Przygotowanie

Do rondla wrzucić mrożone owoce i gotować na średnim ogniu aż zaczną się roztapiać. Dodać cukier i gotować przez ok. 5 min. Następnie odstawić z ognia, zmiksować blenderem i przecedzić przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek. Ostudzić.

Agar-agar lub żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i przestudzić.

Do drugiego rondla wlać śmietankę i mleko. Doprowadzić do wrzenia i odstawić z ognia. Dodać agar-agar lub żelatynę i dokladnie wymieszać. Następnie dodać owoce i znów dokładnie wymieszać. Przestudzić. Wstawić do lodówki. Kiedy masa zacznie gęstnieć, wlać do pucharków lub szklanek. Chłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

Podawać z bitą śmietaną i owocami.

Smacznego!





Red fruit panna cotta
(based on Moje Wypieki website)


Ingredients (serves 6-8)

450 g red fruit (I used a mixture of frozen raspberries, redcurrants, chokeberries and cherries)
60 g sugar
600 ml whipping cream
200 ml milk
4 g agar -agar or 12 g gelatin (six leaves)

 
To serve
whipped cream
fruits for decoration 


Method

In a saucepan, toss frozen fruits and cook over medium heat until they begin to melt. Add sugar and cook for about 5 minutes. Put aside, mix with blender and strain through a sieve to get rid of skins and pips. Allow to cool. 

Dissolve agar-agar or gelatin in warm water and let it cool.

In another saucepan, pour the cream and milk. Bring to a boil and set aside. Add the agar-agar or gelatin and mix thoroughly. Then add the fruit and mix thoroughly again. Allow to cool. Put into the refrigerator. When the batter begins to thicken, pour into cups or glasses. Cool for a few hours, preferably overnight.

Serve with whipped cream and fruit.

Enjoy!



 

2 komentarze: