22 maja 2014

Polędwiczka wieprzowa ze szparagami i mangowym chutney/Pork fillet with asparagus and mango chutney

Przepyszny i zdrowy obiad. Soczyste, pieczone mięso, chrupiące szparagi oraz słodkawo-kwaśne chutney.

Delicious and healthy lunch. Juicy, roast meat, crispy asparagus and sweet-sour chutney




Polędwiczka wieprzowa ze szparagami i mangowym chutney


Składniki (2 porcje)

1 polędwiczka wieprzowa
sól, pieprz
oliwa z oliwek
zielone szparagi

Mangowe chutney (na podstawie strony Kwestia Smaku)
1 dojrzałe mango
3 łyżki białego wina
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka miodu



Przygotowanie


Piekarnik nagrzać do 200oC.

Polędwiczkę opłukać, osuszyć, położyć na kawałku folii aluminiowej, polać oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, dokładnie owinąć folią, wstawić do piekarnika i piec ok. 30-40 min., sprawdzając od czasu do czasu stopień wypieczenia. Gotowe mięso wyjąć z piekarnika i odstawić do odpoczęcia na ok. 10 min. bez odwijania z folii. Pokroić na plastry.

Szparagi opłukać, odłamać twarde końce i zblanszować (wrzucić na 2 min. do gotującej się wody). Opłukać zimną wodą.

Przygotować chutney. Mango obrać, miąższ odkroić od pestki, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do rondelka. Dodać wino, ocet, cukier i miód i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 3 min. Następnie zdjąć przykrywkę i gotować jeszcze ok. 5 min., od czasu do czasu mieszając.

Mięso i szparagi ułożyć na talerzu. Podawać z chutney oraz np. ze gotowanym zbożem.

Smacznego!





Pork fillet with asparagus and mango chutney


Ingredients (serves 2)

1 pork tenderloin
salt and pepper
olive oil
green asparagus

Mango chutney (based on Kwestia Smaku website)

1 ripe mango
3 tbsp white wine
1 tbsp cider vinegar
2 tsp brown sugar
1 tsp honey



 

Method

Preheat the oven to
200oC.


Rinse the meat, dry it and put on a piece of aluminum foil, pour olive oil over, season with salt and pepper, carefully wrap in the foil, put into the oven and roast for about 30-40 minutes, checking from time to time. Remove the prepared meat from the oven and leave to rest for about 10 minutes without unwinding from the film. Cut into slices.


Rinse asparagus, cut off tough ends and blanch (toss for 2 minutes in boiling water). Rinse with cold water.


Prepare chutney. Peel mango and cut off the pulp from the pip, cut into small pieces and put into a saucepan. Add wine, vinegar, sugar and honey and simmer, covered, about 3 minutes. Then uncover and cook for about 5 minutes, stirring from time to time.


Place the meat and asparagus on a plate. Serve with chutney and e.g. boiled grain.


Enjoy!





Szparagi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz