25 maja 2014

Pory w winegrecie/Leeks in vinaigrette

Dobry i smaczny pomysł na wykorzystanie porów. Zwykle robię sos porowy do kurczaka lub zupę porową, tym razem chciałam jednak zaserwować coś innego. Z pomocą przyszła mi najnowsza książka Davida Lebovitza "My Paris kitchen", w której znalazłam poniższy przepis na pyszne pory w musztardowym winegrecie z boczkiem. Spróbujcie!

Good and tasty idea to use leeks. Normally I prepare a leek sauce for chicken or leek soup, but this time I wanted to serve something else. In the latest David Lebovitz's book "My Paris kitchenI found the following recipe for delicious leeks in mustard vinaigrette with bacon. Try it!



Pory w winegrecie
(na podstawie "My Paris kitchen" David Lebovitz)


Składniki (2 porcje)

3 średnie pory
75 g wędzonego boczku
1 jajko, ugotowane na twardo i pokrojone w kosteczkę

Winegret
1 łyżka octu sherry lub czerwonego winnego
1 łyżka musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego)
sól


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180oC.

Przygotować pory: używamy jedynie białej i jasnozielonej części, odkrawamy i wyrzucamy resztę. Pory opłukać i gotować ok. 10 min. we wrzącej wodzie. Następnie przełożyć do posmarowanego oliwą naczynia do zapiekania i piec przez kolejne 10 min.

Boczek usmażyć na chrupko i przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wymieszać wszystkie składniki winegretu i dodać 1/4 smażonego boczku.

Pory ułożyć na talerzu, polać winegretem, posypać resztą boczku oraz jajkiem.

Smacznego!



Leeks in vinaigrette
(based on "My Paris kitchen" David Lebovitz)


Ingredients (serves 2)


3 medium leeks
75 g smoked bacon
1 egg, hard boiled and cut into cubes
 
Vinaigrette
1 tbsp sherry
or red wine vinegar 
1 tbsp mustard
2 tbsp olive oil
3 tbsp vegetable oil (such as canola)
salt


Method

Preheat the oven to
180oC.

Prepare leeks: we use only the white and light green parts, cut off and throw away the rest. Rinse leeks and cook for about 10 minutes in boiling water. Then put them into a baking dish greased with olive oil and bake for another 10 minutes.

Fry bacon till crisp and then transfer to paper towel to get rid of excess fat.

Mix all vinaigrette ingredients and add 1/4 fried bacon.

Place leeks on a plate, pour vinaigrette over, sprinkle with the rest of bacon and egg.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz