22 czerwca 2014

Sałatka z mozzarellą i boczkiem/Mozzarella and bacon salad

Zalewa nas fala upałów. W takich okolicznościach zawsze wybiorę sałatkę.

We're having a heat wave here. In such circumstances, I always choose a salad.



Sałatka z mozzarellą i boczkiem


Składniki (1 porcja)

3 liście sałaty
kawałek ogórka
3-4 plasterki pomidora (użyłam pomidora bawole serce)
4 rzodkiewki
1/2 małej kulki mozzarelli (użyłam mozzarelli z mleka bawolego, można jednak użyć zwykłej mozzarelli)
ok. 45 g wędzonego boczku

Dressing
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie

Boczek podsmażyć "na chrupko" na patelni. Wyłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia.

Warzywa opłukać. Na talerzu ułożyć porwaną sałatę, plasterki ogórka, pomidora, rzodkiewki oraz mozzarelli. Posypać chrupiącym boczkiem.

Wymieszać wszystkie składniki dressingu i polać sałatkę.

Smacznego!



Mozzarella and bacon salad


Ingredients (serves 1)

3 lettuce leaves
a piece of cucumber
3-4 slices tomato (I used buffalo heart)
4 radishes
1/2 small mozzarella ball (I used mozzarella from buffalo milk, but you can use a regular one)
about 45 g smoked bacon

Dressing
2 tbsp lemon juice
3 tbsp olive oil
salt and freshly ground pepper


Method

Fry bacon till crisp in the pan. Put on paper towel to drain.

Rinse vegetables. On a plate put torn lettuce, sliced ​​cucumber, tomato, radish and mozzarella. Sprinkle with crispy bacon.

Mix all dressing ingredients and pour over salad.


Enjoy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz