16 października 2014

Tortilla con patatas



Świetna propozycja na imprezę lub na szybki lunch czy kolację. Dodaj tylko sałatę z winegretem i już!

Great idea for a party or a quick lunch or dinner. Add just a salad with vinaigrette and you’re ready to go!





Tortilla con patatas
(na podstawie „La cuisine du monde”, wyd. France Loisirs)

Składniki

4 duże ziemniaki
1 duża cebula
7 jajek
¼ łyżeczki ostrej papryki (lub mniej, do smaku)
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżka oleju do smażenia


Przygotowanie

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na jak najcieńsze plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki z cebulą i smażyć na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie ok. 10-15 min. (ja po pewnym czasie zmniejszyłam ogień i smażyłam pod przykryciem).

W misce roztrzepać jajka, dodać przyprawy, a następnie miękkie ziemniaki i cebulę. Dokładnie wymieszać i wlać z powrotem na patelnię. Smażyć na średnim ogniu aż do ścięcia jajek (ok. 5 do 8 min.). Używając dużego talerza lub dużej deski, przykryć patelnię, odwrócić ją dnem do góry, przewrócić tortillę na talerz, a następnie delikatnie zsunąć nieusmażoną stroną na patelnię. Smażyć z drugiej strony ok. 5 min.

Lekko ostudzić.

Smacznego!





Tortilla con patatas
(based on „La cuisine du monde", ed. France Loisirs)

Ingredients

4 large potatoes
1 large onion
7 eggs
¼ teaspoon cayenne pepper (or less to taste)
salt and freshly ground pepper
1 tablespoon oil for frying


Method

Peel the potatoes, rinse and cut into slices, as thin as possible. Peel and cut onion.

Heat oil in a frying pan, toss the potatoes with onion and fry over medium heat until the vegetables are tender, about 10-15 minutes (after some time I reduced the heat and I fried them under cover). 

In a bowl, beat eggs, add spices and then the soft potatoes and onions. Mix well and pour back into the pan. Fry over medium heat until eggs are well done (about 5 to 8 minutes). Using a large plate or a board, cover the pan, turn it upside down, turn over the tortilla on a plate, then gently slide it to the pan on the other side. Fry other side for about 5 minutes

Cool slightly

Enjoy!





 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz