23 listopada 2014

Granola

Coś zdrowego do chrupania!

Something healthy to crunch!





Granola

(inspiracja: strona Kwestia Smaku)



 Składniki

 

1,5 szkl. płatków owsianych

½ szkl. posiekanych orzechów laskowych
¾ szkl. posiekanych, nieobranych migdałów
1/3 szkl. soku pomarańczowego
2 łyżki miodu
3 łyżki rodzynek
2 łyżki jagód goji
50 g pokrojonej ciemnej czekolady
szczypta soli


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 150oC.

W misce wymieszać płatki owsiane, sól, orzechy i migdały. 

Miód rozpuścić w soku pomarańczowym i polać płatki. Dokładnie wymieszać i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadzić na blasze, wstawić do piekarnika i piec 10 min., następnie przemieszać i piec kolejne 10 min. Znów przemieszać i piec jeszcze ok. 5 min. aż granola nabierze złotego koloru.

Wyjąć z piekarnika, posypać rodzynkami i jagodami goji i ostudzić.

Ostudzoną granolę posypać kawałkami czekolady, dokładnie przemieszać i wsypać do hermetycznego pojemnika.

Podawać z mlekiem, jogurtem, owsianką, jako dodate do deserów i koktajli.

Smacznego!








Granola

(inspired by Kwestia Smaku website)




Ingredients


1.5 cup oatmeal
½ cup chopped hazelnuts
¾ cup chopped, unpeeled almonds
1/3 cup orange Juice
2 tablespoons honey
3 tablespoons raisins
2 tablespoons goji berries
50 g chopped dark chocolate
pinch of salt


Method


Preheat the oven to 150°C.


In a bowl, mix the oatmeal, salt, nuts and almonds.


Dissolve honey in orange juice and pour over oatmeal. Mix thoroughly and put on a baking tray lined with baking paper. Carefully spread on a baking sheet, put into the oven and bake for 10 minutes, then mix and bake another 10 minutes. Again, mix and bake for about 5 minutes until granola becomes golden brown.


Remove from the oven, sprinkle with raisins and goji berries and leave it to cool.


Sprinkle the cooled granola with chocolate chips, mix thoroughly and pour into an airtight container.


Serve with milk, yogurt, oatmeal, to desserts and cocktails.


Enjoy!
 




Prezenty na Mikołajki

2 komentarze: