24 listopada 2014

Zupa porowa/Leek soup

Pora jest odpowiednia na dobrą, rozgrzewającą zupę.

Time is right for a good, warming soup.






Zupa porowa




Składniki



5 średnich ziemniaków

3 pory

3 marchewki

1 łodyga selera naciowego, wraz z liśćmi

1 mała cebula

½ pęczka natki pietruszki

3 ziela angielskie

2 listki laurowe

4 ziarenka czarnego pieprzu

sól, pieprz



Do podania

oliwa z oliwek

gęsta, kwaśna śmietana

posiekana natka pietruszki

świeżo zmielony czarny pieprz




Przygotowanie



Przygotować wszystkie składniki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, pory przekroić (zostawić tylko białą i jasnozieloną część), dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki, marchewkę obrać, umyć i pokroić w większe plasterki, seler umyć i z grubsza pokroić, cebulę obrać. Wszystkie warzywa włożyć do dużego garnka i zalać 2 l wody. Dodać natkę pietruszki, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i listki laurowe. Posolić. Gotować na małym ogniu ok. 30 min. aż warzywa będą miękkie. Wyjąć natkę pietruszki, liście selera, cebulę i przyprawy. Resztę zmiksować blenderem na krem. Ewentualnie dodać soli i pieprzu do smaku.


Podawać np. ze śmietaną (można ją też dodać bezpośrednio do garnka z zupą, pamiętając, aby ją wcześniej rozrobić  w osobnej miseczce z kilkoma łyżkami zupy, aby uniknąć „grudek”), kilkoma kroplami oliwy z oliwek, posiekaną natką, świeżo zmielonym pieprzem i świeżym chlebem.

Smacznego!





Leek soup


Ingredients


5 medium potatoes
3 leeks
3 carrots
1 stalk celery, with leaves
1 small onion
½ bunch parsley
3 allspice
2 bay leaves
4 grains black pepper
salt and pepper

To serve
olive oil
thick, sour cream
chopped parsley
freshly ground black pepper


Method

Prepare all the ingredients. Peel the potatoes, wash them and cut into cubes, cut the leeks (leave only the white and pale green part), thoroughly rinse them and cut into smaller pieces, peel the
carrots, rinse them and cut into larger slices, rinse celery and roughly chop it, peel the onion. Put all vegetables into a large pot and pour 2 liters of water. Add the parsley, allspice, peppercorns and bay leaves. Season with salt. Simmer for about 30 minutes until the vegetables are soft. Remove the parsley, celery leaves, onion and spices. Mix the rest. Optionally season with salt and pepper to taste.

Serve with eg. cream (or it can be added directly into the pot of soup, remembering to mix it earlier in a separate bowl with a few spoonfuls of soup, to avoid "lumps"), a few drops of olive oil, chopped parsley, freshly ground pepper and fresh bread.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz