22 stycznia 2015

Chleb pełnoziarnisty/Wholemeal bread

Nie ma to jak domowy chleb!

There's nothing better than a homemade bread!



Chleb pełnoziarnisty


Składniki

500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
ok. 330 ml chłodnej wody
oliwa


Przygotowanie

Drożdże wkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut do spienienia.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Następnie dodać spienione drożdże i wyrabiać ręką, dodając stopniowo wodę. Możecie potrzebować mniej lub więcej wody, w zależności od chłonności mąki.

Na stolnicę wylać kroplę oliwy. Wyłożyć ciasto i wyrabiać przez 5-10 min. aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się przyklejać do rąk.

Uformować kulę, włożyć do czystej miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5-2 h.

Piekarnik nagrzać do 220oC. Na dole piekarnika ustawić naczynie z gorącą wodą.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i powyrabiać przez 1-2 min. Następnie uformować bochenek i ułożyć na naoliwionej blasze do pieczenia lub w foremce. Wstawić do piekarnika. Ewentualnie uzupełnić wodę w naczyniu na dole piekarnika.

Piec przez ok. 30 min. aż chleb będzie brązowy, a przy pukaniu w spód bochenek będzie wydawał głuchy odgłos.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Smacznego!





Wholemeal bread


Ingredients


500g wholemeal flour
20 g fresh yeast
1 teaspoon sugar
2 teaspoons salt
about 330 ml cold water
oil


Method

Crumble the yeast into a bowl, pour the sugar over and let stand for a few minutes until foaming.

Sift the flour into a bowl, add salt and mix. Then add the foamed yeast and knead using your hands, gradually adding water. You may need more or less water depending on the absorbency of the flour.


Spill a drop of oil on a pastry board. Take the dough out and knead for 5-10 minutes until dough is smooth and doesn't stick to your hands.

Shape into a ball, put it into a clean bowl greased with olive oil, cover with a cloth and leave in a warm place to rise for 1.5-2 h.

Preheat the oven to 220°C. Set the pot with hot water
at the bottom of the oven.

Put the risen dough on the pastry board and knead for 1-2 minutes. Then form a loaf and place on oiled baking sheet or in the mold. Put in the oven. You can possibly put some more water in the bowl at the bottom of the oven.


Bake for about 30 minutes until the bread is brown and you can hear a hollow sound while knocking at the bottom of the loaf.

Remove from oven and cool.

Enjoy!



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz