16 stycznia 2015

Chrupiąca pierś kaczki z migdałowym ryżem i pomarańczami w syropie/Crispy duck breast with almond rice and oranges in syrup

Uwielbiam mięso kaczki! Szczególnie z taką chrupiącą skórką, która rozpływa się w ustach... Pomysł na przygotowanie piersi kaczki zaczerpnęłam ze strony Kwestia Smaku, reszta to już moja inwencja ;)

I love duck meat! Especially with the crispy crust that melts in your mouth... I took the idea to prepare duck breast  from Kwestia Smaku website, the rest is my invention ;)





Chrupiąca pierś kaczki z migdałowym ryżem i pomarańczami w syropie


Składniki

1 pierś kaczki
100 g ryżu
sól, pieprz
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka płatków migdałowych

Do podania
pomarańcze w syropie 


Przygotowanie



Piekarnik nagrzać do 200oC.

Pierś kaczki opłukać i wytrzeć do sucha. Skórkę naciąć na krzyż, doprawić solą i pieprzem i położyć skórką do dołu na rozgrzanej patelni. Smażyć przez 4 min. Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć przez 1 min.

Pierś kaczki przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15-18 min., w zależności, jaki stopień wypieczenia chcemy osiągnąć. 

Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut.

Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni.

Kurkumę i płatki migdałowe dodać do ryżu i dokładnie wymieszać.

Pierś kaczki pokroić w plasterki. Podawać z migdałowym ryżem i pomarańczami w syropie.

Smacznego!






Crispy duck breast with almond rice and oranges in syrup



Ingredients

1 duck breast
100 g rice
salt and pepper
1/2 teaspoon turmeric
1 tablespoon almond flakes

To serve
oranges in syrup


Method

Preheat the oven to 200°C.

Rinse and wipe dry
duck breast. Cut the skin crosswise, season with salt and pepper and place skin-side down on a hot pan. Fry for 4 minutes. Then turn over and fry for 1 minute.

Put duck breast into a casserole dish and place in the preheated oven. Bake for 15-18 minutes, depending on how you like your duck meat.

Remove from oven and let stand for a few minutes.

Cook rice according to package directions. Roast almond flakes on a dry pan.

Add turmeric and almonds to the rice and mix thoroughly.

Cut duck breast into slices. Serve with almond rice and oranges in syrup.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz