25 kwietnia 2015

Cytrynowe madeleine z makiem/Lemon madeleines with poppy seeds

Nic dziwnego, że madeleine była ulubionym ciastkiem Prousta. Jest słodka, puszysta i na jeden gryz - czysta pokusa.
Sekretem dobrej madeleine jest wprowadzenie jak największej ilości powietrza do ciasta. W tym celu ubijajcie jajka z cukrem przez dobre 5 min. Foremkę napełnioną masą można też włożyć na 10 min. do zamrażalnika i potem od razu włożyć do nagrzanego piekarnika - podobno to szok termiczny sprawia, że madeleine mają takie piękne garby.

There's no surprise that the madeleine was a favorite Proust's cake. It's sweet, fluffy and for one bite - pure temptation.
The secret of a good madeleine is to introduce the most air into the dough possible. For this purpose, whisk eggs with sugar for good 5 minutes. Mold filled with batter may be put in the freezer for 10 minutes and then immediately put into preheated oven - apparently it's the thermal shock that makes those beautiful humps.




Cytrynowe madeleine z makiem 
(na podstawie "Ultimate home cooking" Gordon Ramsay)


Składniki (ok. 20)

75 g masła, rozpuszczonego i lekko ostudzonego
3 jajka
75 g drobnego cukru
75 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z 2 cytryn
1,5 łyżki maku


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Formę na madeleines wysmarować masłem i posypać mąką.

Jajka ubić z cukrem na lekką, jasną masę (5 min.). Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową i mak. Masło wlać powoli po ściankach miski i szybko wymieszać składniki, uważając, aby nie usunąć całego powietrza z masy.

Używając łyżeczki, nakładać masę do wgłębień w formie, wstawić do piekarnika i piec 8-10 min.(mojemu piekarnikowi zajęlo to aż 13 min.).

Wyjąć z piekarnika, przełożyć madeleines na kratkę i przestudzić.

Smacznego!





Lemon madeleines with poppy seeds

(based on "Ultimate home cooking" Gordon Ramsay)


Ingredients (about 20)

75 g butter, melted and the
lightly cooled
3 eggs
75 g caster sugar
75 g flour
1 teaspoon baking powder
zest of 2 lemons
1.5 tablespoons poppy seeds



Method

Preheat the oven to 180°C. Butter he mold for madeleines and sprinkle with flour.

Beat eggs with sugar for a light, clear batter (for 5 minutes). Add the sieved flour, mixed with baking powder, lemon zest and poppy seeds. Slowly pour butter down the sides of the bowl and quickly mix the ingredients, being careful not to remove all the air from the batter.

Using a teaspoon, applyto the batter to holes in the form, put in the oven and bake for 8-10 minutes (
my oven took 13 minutes).

Remove from the oven, transfer the madeleines on the rack and cool.

Enjoy!



Wiosenne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz