23 kwietnia 2015

Grapefruit curd

Bardziej znany jest lemon curd, czyli krem cytrynowy, jednak krem z grejpfrutów jest zaskakujący - słodki, kwaśny i lekko gorzkawy, świetny z jogurtem greckim na lekki deser.

Lemon curd is better known, but grapefruit curd is surprising - sweet, sour and slightly bitter, great with Greek yogurt for a light dessert.



Grapefruit curd


Składniki (słoik ok. 300 ml)

sok z 2 grejpfrutów
sok z 1 cytryny
2 jajka
2 żółtka
100 g cukru
60 g masła


Przygotowanie

Jajka, żółtka i cukier umieścić w metalowej misce i lekko ubić. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą i gotować, ciągle mieszając aż cukier się rozpuści. Następnie dodać sok z grejpfrutów i cytryny oraz masło i dalej gotować, ciągle mieszając aż krem zgęstnieje. W razie gdyby krem był zbyt płynny, dodać więcej masła i kontynuować gotowanie.

Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Przelać do wysterylizowanego słoika. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!



Grapefruit curd


Ingredients (about 300 ml jar)
 
juice of 2 grapefruit
juice of 1 lemon
2 eggs
2 egg yolks
100 g sugar
60 g butter


 
Method


Place eggs, egg yolks and sugar in a metal bowl and whisk
lightly. Put the bowl on a pot of boiling water and cook, stirring constantly until the sugar melts. Then add the grapefruit and lemon juice along with butter and continue to cook, stirring constantly until the custard thickens. If the cream's too liquid, add more butter and continue cooking.
 
Remove from heat and cool slightly. Pour into a sterilized jar. Store in refrigerator.

 
Enjoy!



Wiosenne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz