30 kwietnia 2015

Naleśniki orkiszowe z pieczarkami, szpinakiem i kurczakiem/Spelt crepes with mushrooms, spinach and chicken

Delikatne, cieniutkie naleśniki z pysznym nadzieniem. Zróbcie je dla Waszych dzieci!

Soft, thin crepes with delicious filling. Do it for your children!




Naleśniki orkiszowe z pieczarkami, szpinakiem i kurczakiem


Składniki (7-8 dużych naleśników - 35 cm)

3/4 szkl. mąki orkiszowej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju roślinnego + do smażenia
2 jajka
200 ml mleka (lub więcej)
masło  
1 szalotka
1 ząbek czosnku
400 g filetu z kurczaka
10 dużych pieczarek
100 g szpinaku
sól, świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
100 ml płynnej śmietanki lub kremówki


Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i jajka. Dobrze wymieszać (używam trzepaczki). Następnie stopniowo dodawać mleko, ciągle mieszając. Kontynuować aż do powstania płynnej masy. Przykryć i odstawić na 30 min.

Patelnię do naleśników lekko posmarować masłem. Nadmiar tłuszczu zetrzeć ręcznikiem papierowym. Dobrze rozgrzać patelnię. Wylać pierwszą, niewielką partię ciasta. Smażyć aż powierzchnia zastygnie, a boki naleśnika zaczną odchodzić od patelni. Przewrócić na drugą stronę i smażyć aż ciasto będzie lekko złote. Zdjąć z patelni i kontynuować z resztą ciasta.

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić drobno pokrojoną szalotkę i czosnek. Smażyć ok. 2 min. na średnim ogniu. Oczyścić kurczaka, pokroić w małą kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć aż kurczak się zezłoci. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć ok. 5 min. Na końcu dodać szpinak i smażyć aż zwiędnie. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wlać śmietankę, wymieszać i gotować na małym ogniu przez 2 min. Zdjąć z ognia.

Farsz nałożyć na naleśnik i zwinąć.

Smacznego!





Spelt crepes with mushrooms, spinach and chicken


Ingredients (7-8 large pancakes - 35 cm)

3/4 cup spelt flour 

1/2 teaspoon salt 
1 tablespoon vegetable oil + for frying
2 eggs 
200 ml milk (or more) 
butter 
1 shallot 
1 clove garlic
400 g chicken filet 
10 large mushrooms
100 g spinach 
salt, freshly ground pepper 
1/2 teaspoon ground nutmeg 
100 ml liquid cream or heavy cream


Method

Sift the flour into a bowl, add salt, oil and eggs. Mix well (I use the whisk). Then gradually add milk, stirring constantly. Continue until a liquid mass. Cover and let stand for 30 minutes.

Lightly butter a pan for crepes. Wipe off excess oil with a paper towel. Warm well the pan. Pour the first, small batch of dough. Fry until the surface thickens, and the sides of the crepe begin to move away from the pan. Turn over and fry until dough is lightly golden. Remove from the pan and continue with the rest of the dough.


Heat oil in a frying pan. Toss finely chopped shallots and garlic. Fry for about 2 minutes over medium heat. Clean the chicken, cut into small cubes and toss into the pan. Fry until the chicken gets golden. Then add the peeled and diced mushrooms and fry for about 5 minutes. Finally, add the spinach and cook until it fades. Season with salt, pepper and nutmeg. Pour the cream in, stir and cook over low heat for 2 minutes. Remove from heat.


Put stuffing on a pancake and roll.


Enjoy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz