19 kwietnia 2015

Pâté z kurzych wątróbek/Chicken liver pâté

Francuski, szybki pasztecik do smarowania bagietki i do podania np. z karmelizowaną cebulą lub kiszonym ogórkiem. Raj dla miłośników wątróbki drobiowej i nie tylko! ;)

Fast French spread for baguettes and to serve with egcaramelized onions or pickles. A paradise for chicken liver lovers and more! ;)




Pâté z kurzych wątróbek
(na podstawie bloga Kwestia Smaku)


Składniki (3 ramekiny)

300 g wątróbki drobiowej
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku 
1/2 gruszki
150 g miękkiego masła 
60 ml koniaku
sól, pieprz
mleko

Do podania
50 g roztopionego masła
tymianek (świeży lub suszony)


Przygotowanie

Dzień wcześniej wątróbkę zalać mlekiem, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.

Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła. Wrzucić drobno pokrojoną cebulę, czosnek i tymianek i smażyć przez 3 min. Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli i smażyć przez 3 min.

Zawartość patelni przesunąć na bok i dodać wątróbkę (odsączoną z mleka). Smażyć aż będzie złocista, a następnie wymieszać z resztą składników na patelni. Wlać koniak, wymieszać i gotować przez 1 min.

Dodać sól i pieprz do smaku i odstawić z ognia.

Zawartość patelni przełożyć do misy blendera, dodać resztę masła i dokładnie zmiksować.

Mus przetrzeć przez sitko i rozlać do ramekinów, zostawiając trochę miejsca na masło. Przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki do stężenia (zostawiłam na całą noc).

Masło rozpuścić. Dodać świeży lub suszony tymianek i polać paszteciki.

Smacznego!





Chicken liver pâté
(based on Kwestia Smaku blog)


Ingredients (for 3 ramekins)

300 g chicken liver 
1 small onion 
1 clove garlic
1 teaspoon dried thyme 
1/2 pear 
150 g soft butter 
60 ml cognac
salt and pepper
milk

To serve 

50 g butter, melted 
thyme (fresh or dried)


Method


A day earlier, pour milk over chicken liver, cover and refrigerate overnight.


In pan, dissolve 2 tablespoons butter. Toss in the chopped onion, garlic and thyme and cook for 3 minutes. Peel pear, remove the seed slot and grate. Add to onion and cook for 3 minutes.


Move the contents of the pan aside and add the chicken liver (drained from milk). Fry until golden, then mix with the rest of the ingredients in the pan. Pour cognac in, stir and cook for 1 minute.


Add salt and pepper to taste and set aside out of the fire.


Transfer the contents of the pan into a blender bowl, add the remaining butter and mix thoroughly.

Rub the mousse through a sieve and pour into ramekins, leaving some place for butter. Cover with aluminum foil and put in the fridge (overnight).


Melt butter. Add fresh or dried thyme and pour over pâtés.


Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz