22 maja 2015

Lody miętowe z czekoladą/Mint ice cream with chocolate

Obok lodów pistacjowych i czekoladowych, to jest mój ulubiony smak. Domowe lody są pyszne, a przede wszystkim wiadomo, z czego dokładnie są zrobione. Do dzieła!

Except pistachio and chocolate ice cream, this is my favorite flavor. Home-made ice cream is delicious, and above all, you know exactly what they are made of. Let's get to work!




Lody miętowe z czekoladą
(na podstawie blogu Moje Wypieki)


Składniki

1 szkl. mleka
2 szkl. kremówki
1/2 szkl. drobnego cukru
50 g świeżej mięty
szczypta soli
6 żółtek
170 g groszków czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady


Przygotowanie

Mleko z 1 szkl. kremówki, cukrem i solą doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać porwaną miętę, przykryć i odstawić do wystygnięcia. 

Żółtka lekko ubić. 

Do dużej miski wlać trochę bardzo zimnej wody i dodać kostki lodu. W środku ustawić metalową miskę i wlać do niej 1 szkl. chłodnej kremówki.

Podgrzane składniki przecedzić, usuwając miętę. Dodać żółtka i postawić z powrotem na ogniu, ciągle mieszając aż masa zgęstnieje (uważać, aby jajka się nie ścięły!).

Masę szybko przelać do metalowej miski z kremówką, ustawionej w lodowatej wodzie i szybko wymieszać, aby jajka się nie ścięły.

Miskę przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. Wyjąć z lodówki, dodać czekoladę i dokładnie wymieszać.

Po tym czasie masę można wlać do maszyny do lodów lub od razu włożyć do zamrażalnika. Jeśli nie posiadamy maszyny do lodów i pojemnik z masą od razu wkładamy do zamrażalki, lody należy wymować przez 2-3 h co 30 min. i miksować, aby nie wytworzyły się kryształki lodu.

Lody należy wyjąć z zamrażalki ok. 1 h przed podaniem, aby zdążyły zmięknąć.

Smacznego!




Mint ice cream with chocolate
(based on Moje Wypieki blog)


Ingredients

1 cup milk
2 cups heavy cream
1/2 cup caster sugar 
50 g fresh mint 
pinch of salt 
6 egg yolks 
170 g chocolate chips or chopped bittersweet chocolate

Method


Bring milk with 1 cup heavy cream, sugar and salt to a boil. Remove from heat, add the torn mint, cover and set aside to cool.

Lightly beat the egg yolks.


In a large bowl, pour some very cold water and add ice cubes. In the middle, set a metal bowl and pour 1 cup cold heavy cream.


Strain the heated ingredients, removing mint. Add the egg yolks and put back on the fire, stirring constantly until the mixture thickens (be careful not to cook the eggs!).

Quickly pour the mass into a metal bowl with heavy cream set in ice water and stir quickly so that the eggs don't cook.

Cover the bowl and put it in the refrigerator for a few hours. Remove from the refrigerator, add the chocolate and mix thoroughly.

After this time, the mass can be poured into ice cream machine or immediately put into the freezer. If you do not have a ice cream machine, put the container in the freezer and take it out every 30 minutes
for 2-3 hours and mix to avoid the formation of ice crystals.

Remove the ice cream from the freezer about 1 hour before serving so that they can soften and be
easily scooped.

Enjoy!



http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/akcja-lodowa-2015# 


  Akcja lodowa 2015 Wiosenne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz