1 maja 2015

Parfait z mango i macerowanymi czerwonymi owocami/Mango parfait with macerated berries

Lekki, mocno owocowy i zdrowy deser - sposób na niewinną przyjemność bez konsekwencji ;)

Light, fruity and healthy dessert - a way for innocent pleasure without consequences ;)




Parfait z mango i macerowanymi czerwonymi owocami
(na podstawie "Ultimate home cooking" Gordon Ramsay)


Składniki (2 porcje)

1/2 dojrzałego mango
200 ml jogurtu naturalnego
100 g mieszanych czerwonych owoców (świeżych lub mrożonych)
1 łyżeczka cukru pudru
sok i skórka starta z 1/2 pomarańczy
kilka listków bazylii,drobno posiekanych


Przygotowanie

Czerwone owoce wymieszać z sokiem i skórką pomarańczową,cukrem pudrem i bazylią. Przykryć i odstawić do macerowania na 1-2 h.

Mango obrać,pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do misy blendera i zmiksować na gładkie puree. Puree z mango wlać do szklanki, wylać jogurt i wstawić do lodówki do schłodzenia.

Czerwone owoce ułożyć na schłodzonym jogurcie z mango.

Smacznego!





Mango parfait with macerated berries
(based on "Ultimate home cooking" Gordon Ramsay)


Ingredients (serves 2)


1/2 ripe mango
200 ml plain yoghurt
100 g mixed berries (fresh or frozen)
1 tsp icing sugar
juice and zest of 1/2 orange
a few leaves of basil, finely chopped


Method

Mix berries with
orange juice and zest, icing sugar and basil. Cover and let stand to macerate for 1-2 hours.

Peel mango, cut into small pieces, put into a
blender bowl and blend to a smooth puree. Pour mango puree into a glass, pour yogurt over and refrigerate as required.

Place berries on chilled yogurt with mango.

Enjoy!



Wiosenne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz