15 maja 2015

Zupa szparagowa/Asparagus soup

Sezon szparagowy w pełni, a więc korzystajmy!

Asparagus season at its best, so let's eat them!



Zupa szparagowa


Składniki

1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
1 kg zielonych szparagów
3 średnie ziemniaki
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
50 ml płynnej śmietanki
sól, pieprz
olej


Przygotowanie

Szparagi przełamać na pół (trzeba wyrzucić zdrewniałe końcówki), obrać, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę z czosnkiem i smażyć na średnim ogniu przez 2 min. Następnie dodać ziemniaki i szparagi i smażyć przez 5 min.

Do garnka z warzywami wlać bulion, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości ok. 25 min.

Dodać śmietankę i dokładnie zmiksować.

Doprawić do smaku.

Smacznego!




Asparagus soup


Ingredients

1.5 l vegetable or chicken stock
1 kg green asparagus
3 medium potatoes
1 medium onion
1 clove garlic
50 ml liquid cream
salt and pepper
oil


Method

Break asparagus in half (you need to throw away the woody ends), peel, rinse and cut into smaller pieces. Peel the potatoes, rinse and cut into cubes. Peel the onion and garlic and finely chop. In a pan, heat a little oil, add onions and garlic and cook over medium heat for 2 minutes. Then add the potatoes and asparagus and cook for 5 minutes.

Pour the stock over the vegetablesreduce heat, cover and cook until tender for about 25 minutes.

Add the cream and mix thoroughly.

Season to taste.

 
Enjoy!


Szparagowe<3Love

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz