12 czerwca 2015

Gazpacho

Cudowna, świeża zupa na upały. Bez gotowania!

Wonderful, fresh soup for the hot days. Without cooking!



Gaspacho
(na podstawie "Ultimate home cooking" Gordon Ramsay)


Składniki

1 kg pomidorów, pokrojonych na mniejsze kawałki
1 duży ogórek sałatkowy, obrany i pokrojony na mniejsze kawałki
1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona na mniejsze kawałki
1 zielona papryka, oczyszczona i pokrojona na mniejsze kawałki
2 młode cebulki, pokrojona
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
75 g czerstwego chleba
listki z 2-3 łodyżek bazylii
2 1/2 łyżki octu sherry lub czerwonego octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek 
sól, świeżo zmielony pieprz

Do podania
grillowana bagietka z oliwą z oliwek 
oliwa z oliwek
posiekane listki bazylii


Przygotowanie

Wszystkie pokrojone warzywa wrzucić do dużej miski lub garnka, dodać chleb, bazylię, oliwę z oliwek i ocet sherry. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać rękoma, wyciskając lekko sok z warzyw. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 min.

Schłodzoną mieszankę zmiksować blenderem według upodobania (można zmiksować na gładki krem lub zostawić warzywa w niewielkich kawałkach). Przykryć i dobrze schłodzić (przez kilka godzin lub przez całą noc).

Podawać np. z grillowanymi kromkami bagietki skropionymi oliwą z oliwek, polaną odrobiną oliwy i posypaną posiekaną bazylią.

Smacznego!





Gaspacho
(based on "Ultimate home cooking" Gordon Ramsay)


Ingredients

1 kg tomatoes, cut into small pieces 
1 large salad cucumber, peeled and cut into smaller pieces 
1 red pepper, cleaned and cut into smaller pieces 
1 green pepper, cleaned and cut into smaller pieces
2 spring onions, chopped
2 cloves garlic, peeled and finely chopped 
75 g stale bread 
leaves from 2-3 basil stems 
2 1/2 tablespoons sherry vinegar or red wine vinegar
3 tablespoons olive oil 
salt, freshly ground pepper

To serve

grilled baguette with olive oil 
olive oil 
chopped basil leaves


Method

Put all chopped vegetables into a large bowl or pot, add the bread, basil, olive oil and sherry vinegar. Season with salt and pepper. Mix thoroughly with your hands, gently squeezing the juice out of vegetables. Cover and refrigerate for at least 30 minutes.

Mix the cooled mix with blender to your taste (you can mix it to a smooth cream or leave the vegetables in small pieces). Cover and cool well (several hours or overnight).


Serve eg. with grilled baguette slices with olive oil, with a little olive oil and chopped basil.


Enjoy!



  ¡Viva España! Edycja II Uczta pod gołym niebem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz