20 czerwca 2015

Krem z kalafiora/Cauliflower cream

Koniecznie zróbcie ten pyszny krem z kalafiora! Jest lekki, świetnie smakuje i nadaje się na lekki lunch.

You should definitely make this delicious cauliflower cream! It's light, tastes great and is suitable for a light lunch.




Krem z kalafiora


Składniki

2 l bulionu drobiowego
1 średni kalafior
3 średnie ziemniaki
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
200 ml płynnej śmietanki do zup
sól, pieprz
olej

Do podania (opcjonalnie)
ostra papryka
świeża szałwia
bagietka


Przygotowanie

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Kalafior opłukać i podzielić na różyczki.

W dużym garnku rozgrzać olej. Dodać cebulę i czosnek i smażyć na średnim ogniu przez 3 min. Następnie dodać kalafior i ziemniaki i smażyć przez 25-30 min., od czasu do czasu mieszając. Zalać bulionem, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok. 20 min. aż warzywa będą miękkie.

Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietankę i dokładnie zmiksować na gładki krem.

Można podawać z ostrą papryką i świeżą szałwią.

Smacznego! 


  Cauliflower cream


Ingredients

2 l chicken stock
1 medium cauliflower
3 medium potatoes
1 onion
2 large garlic cloves
200 ml liquid cream for soups
salt and pepper
oil

To serve (optional)
cayenne pepper
fresh sage
baguette


Method

Peel the potatoes, rinse and cut into cubes. Peel onion and slice. Peel the garlic and slice. Rinse cauliflower and divide into florets.

In a large pot, heat the oil. Add onion and garlic and fry over medium heat for 3 minutes. Then add the cauliflower and potatoes and fry for 25-30 minutes, stirring
occasionally. Pour the stock, reduce heat, cover and cook for about 20 minutes until the vegetables are tender.

Season with salt and pepper, add the cream and thoroughly mix to a smooth cream.

You can serve it with cayenne pepper and fresh sage.

Enjoy!





Uczta pod gołym niebem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz