7 czerwca 2015

Pełnoziarniste grissini serowe/Wholemeal cheese grissini

Chrupiące, mocno serowe grissini, które przygotowałam dla mojej córki, ponieważ świetnie sprawdzają się przy wyrzynających się ząbkach. I mimo że rodzice mają już wszystkie zęby, im też bardzo smakowały ;)
Użyłam mąki pełnoziarnistej z dodatkiem maku, siemienia lnianego i prosa, ale oczywiście można użyć zwykłej mąki pełnoziarnistej, do której możecie również dodać ulubionych ziaren. 

Crunchy, cheesy grissini I prepared for my daughter as they're perfect for the teeth. And even though the parents have already all their teeth, they liked them as much ;)
I used wholemeal flour with poppy seeds, linseed and millet, but of course you can use regular wholemeal flour and add your favorite seeds.



Pełnoziarniste grissini serowe
(na podstawie "Nature. Bébé" Alain Ducasse)


Składniki (ok. 15 grissini)

100 g mąki pełnoziarnistej
2,5 g drożdży instant
50 ml ciepłej wody
15 g tartego sera (użyłam sera z północnej Francji, mimolette)
3 g soli
2,5 g drobnego cukru
20 ml oliwy z oliwek


Przygotowanie

Drożdże rozpuścić w wodzie. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, oliwę, drożdże oraz ser i wyrobić ciasto ręką. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 170 st. C.

Ciasto podzielić na kilkanaście równych, niewielkich kawałków. Każdy kawałek ciasta formować w cienki, ok. 10 cm paluszek i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.

Włożyć do piekarnika i piec ok. 15-20 min.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Smacznego!



Wholemeal cheese grissini
(based on "Nature. Bébé" Alain Ducasse)


Ingredients (for about 15 grissini)

100 g wholemeal flour
2.5 g instant yeast
50 ml lukewarm water
15 g grated cheese (I used cheese from northern France, mimolette)
3 g salt
2.5 g caster sugar
20 ml olive oil


Method

Dissolve yeast in water. Sift the flour into a bowl, add salt, sugar, oil, yeast and cheese and knead the dough by hand. Shape into a ball, put it into a bowl, cover with a wet cloth and let stand for 30 minutes to rise.

Preheat the oven to 170°C.

Divide the dough into several equal, small pieces. Form each piece of dough into a thin grissini (about
10 cm) and place on a baking tray lined with baking paper.

Put in the oven and bake for about 15-20 minutes.

Remove from the oven and cool.

Enjoy!



Uczta pod gołym niebem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz