17 czerwca 2015

Rabarberkaka

Wreszcie udało mi się dostać rabarbar i zrobić z nim ciasto. Tym razem kierunek Szwecja, skąd pochodzi rabarberkaka, czyli... ciasto z rabarbarem :) Ciasto jest cudownie puszyste, niezbyt słodkie, za to pełne wspaniałej kwaskowatości rabarbaru. Tak jak lubię! :)

Finally, I managed to get rhubarb and make a pie with it. This time, we're heading to Sweden where the rabarberkaka comes from (translated as a rhubarb pie). The pie is wonderfully fluffy, not too sweet, but full of wonderful acidity of rhubarb. The way I like it! :)





Rabarberkaka
(na podstawie blogu Moje Wypieki)


Składniki (tortownica 22 cm)

250-300 g rabarbaru
2 jajka
1/4 szkl. drobnego cukru
100 g mąki
20 g zimnego masła
1 łyżka brązowego cukru
cukier puder


Przygotowanie

Wszystkie składniki (oprócz masła) wyjąć wcześniej z lodówki, żeby się ociepliły.

Piekarnik nagrzać do 175 st. C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Rabarbar opłukać, obrać i pokroić na małe kawałki. Jajka ubić z cukrem na gęstą, jasną masę. Następnie dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką.

Gotową masę przelać do przygotowanej tortownicy. W masę powkładać kawałki rabarbaru. Na wierzchu położyć plasterki masła i oprószyć brązowym cukrem.

Wstawić do piekarnika i piec przez 40-45 min. lub do suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!





Rabarberkaka
(na podstawie blogu Moje Wypieki)


Ingredients (22 cm cake tin)

250-300 g rhubarb
2 eggs
1/4 cup caster sugar
100 g flour
20 g cold butter
1 tablespoon brown sugar
icing sugar


Method

Remove all the ingredients (except butter) from the refrigerator before so that they get warm.
 
Preheat the oven to 175 deg. C. Line the cake tin with baking paper.

Rinse rhubarb, peel and cut into small pieces. Beat eggs with sugar until thick, clear batter. Then add the sieved flour and gently stir with a spatula.

Pour the finished mass into the prepared cake tin. Put the pieces of rhubarb in the batter. Then put slices of butter on the top and sprinkle with brown sugar.

Put in the oven and bake for 40-45 minutes or till a dry stick.

Remove from the oven and cool.

Remove from the tin and sprinkle with icing sugar.

Enjoy!





  Wiosenne słodkości! Uczta pod gołym niebem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz