8 czerwca 2015

Waniliowy dżem truskawkowy z Amaretto/Vanilla strawberry jam with Amaretto

Jeśli nie macie pomysłu na resztki truskawek, które może już nie są za świeże, proponuję ten świetny dżem z nutką wanilii i Amaretto. Pycha!

If you don't have any idea for leftover strawberries that may not be fresh anymore, I suggest this great jam with a hint of vanilla and Amaretto. Yum!





Waniliowy dżem truskawkowy z Amaretto


Składniki (1 mały słoik)

500 g truskawek
5 łyżek syropu z agawy (lub więcej)
1/2 laski wanilii, ziarenka wyskrobane
2 łyżki Amaretto


Przygotowanie

Pierwszego dnia oczyścić truskawki i wrzucić do garnka o grubym dnie. Dodać laskę wanilii i wyskrobane ziarenka oraz syrop z agawy i gotować na niewielkim ogniu przez 20-30 min., od czasu do czasu potrząsając garnkiem, aby owoce się nie przypaliły. Odstawić z ognia i przykryć.

Drugiego dnia znów gotować 20-30 min., od czasu do czasu potrząsając garnkiem. Odstawić z ognia i przykryć.

Trzeciego dnia dodać Amaretto i gotować 20-30 min., od czasu do czasu potrząsając garnkiem.

Wyjąć laskę wanilii, przelać do wyparzonego słoiczka, zakręcić i poczekać aż ostygnie.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego! 





Vanilla strawberry jam with Amaretto


Ingredients (1 small jar)

500 g strawberries
5 tablespoons agave syrup (or more)
1/2 vanilla pod, seeds scraped out
2 tablespoons Amaretto


Method
 

The first day, clean the strawberries and toss into the casserole with a thick bottom. Add the vanilla pod and seeds scraped out and agave syrup and cook over low heat for 20-30 minutes, shaking the casserole from time to time so that the fruit don't burn. Set aside off the heat and cover.

The second day, cook
again for 20-30 minutes, shaking the casserole from time to time. Set aside off the heat and cover.

The third day, add Amaretto and cook for 20-30 minutes,
shaking the casserole from time to time.

Take off the vanilla pod, pour into a scalded jar, close and wait until it cools down.

Store in a refrigerator.

Enjoy!



Wiosenne słodkości! Milion Smaków Truskawek - druga edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz