13 lipca 2015

Włoska zupa pomidorowa z czosnkowymi grzankami/Italian tomato soup with garlic toasts

Pyszna, letnia zupa pachnąca słońcem, czosnkiem i bazylią :)

Delicious, summer soup that scents sun, garlic and basil :)



Włoska zupa pomidorowa z czosnkowymi grzankami
(na podstawie książeczki dołączonej do SoupMaker Philipsa)


Składniki

1 kg pomidorów
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
oliwa

Czosnkowe grzanki
kilka kromek bagietki
oliwa 
1 ząbek czosnku

Do podania
świeża bazylia
śmietana


Przygotowanie

W dużym garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek i smażyć przez 3 min. na średnim ogniu. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, wlać bulion, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 min.

Dodać cukier, doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie zmiksować. Odstawić z ognia.

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

Kromki bagietki skropić odrobiną oliwy i natrzeć czosnkiem. Wstawić do piekarnika i piec przez 2-3 min. lub do momentu aż chleb się zezłoci.

Wyjąć z piekarnika.

Zupę podawać ze śmietaną, świeżą bazylią i grzankami.

Smacznego!




Italian tomato soup with garlic toasts
(based on the book included with SoupMaker Philips)


Ingredients


1 kg tomatoes
1 small onion
1 clove garlic
500ml vegetable stock
1 teaspoon sugar
salt pepper
olive oil

Garlic toasts
a few slices baguette
olive oil
1 clove garlic

To serve
fresh basil
sour cream



Method

In a large pot, heat the olive oil. Toss in the chopped onion and garlic and fry for 3 minutes over medium heat. Then add the diced tomatoes, pour the stock over, reduce the heat and simmer for about 15 minutes.

Add sugar and season to taste with salt and pepper and mix thoroughly. Set aside off the heat.

Preheat the oven to 180 ° C.

Drizzle the slices of baguette with a little olive oil and rub with garlic. Put in the oven and bake for 2-3 minutes or until the bread get golden.

Remove from the oven.

Serve soup with sour cream, fresh basil and toasts.


Enjoy! 




Lekkie i szybkie dania na upalne dni
Uczta pod gołym niebem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz