30 września 2015

Krem z brokuła z chorizo/Broccoli cream with chorizo

Uwielbiam brokuły! Szybko zblanszowane jako dodatek do obiadu, w zapiekance lub w pysznym i zdrowym kremie z dodatkiem chorizo. Brokuły są bardzo zdrowe, podobno zawierają dwa razy więcej witaminy C niż pomarańcza. Trzeba jednak uważać na sposób ich gotowania, tak aby zachować jak najwięcej witamin. Najlepszym sposobem ich przygotowania jest oczywiście gotowanie na parze, jednak jeśli gotujecie je w wodzie, użyjcie tej ostatniej do przygotowania zupy.

I love broccoli! Quickly blanched as a side dish for dinner, in a gratin or in a delicious and healthy cream with chorizo. Broccoli is very healthy, apparenty it contains two times more vitamin C than an orange. You have to pay attention to the way of cooking though, in order to preserve as many vitamins as possible. The best way to prepare them is obviously steaming, but if you cook them in water, use it to prepare a soup.





Krem z brokuła z chorizo


Składniki

1 średni brokuł
3 ziemniaki
1 cebula
600 ml bulionu
sól, pieprz
oliwa
chorizo, usmażone na chrupko i odsączone na ręczniku papierowym
świeży tymianek


Przygotowanie

Brokuł podzielić na różyczki i opłukać. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

W dużym garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu ok. 3 min. Następnie dodać ziemniaki i brokuł i smażyć ok. 10 min., od czasu do czasu mieszając.

Zalać bulionem, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować ok 15-20 min. aż warzywa będą miękkie. 

Zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku.

Podawać z chrupkim chorizo i tymiankiem.

Smacznego!





Broccoli cream with chorizo


Ingredients

1 medium broccoli
3 potatoes
1 onion
600 ml stock
salt, pepper
olive oil
chorizo, fried crisp and drained on paper towel
fresh thyme


Method

Divide
broccoli into florets and rinse. Peel onion and cut into slices. Peel the potatoes, rinse and cut into cubes.

In a large pot, heat the olive oil. Add onion and fry over medium heat for about 3 minutes. Then add  potatoes and broccoli and fry for about 10 minutes, occasionally stirring.

Pour stock, cover, reduce the heat and cook for about 15-20 minutes until vegetables are tender.

Blend to a smooth cream and season to taste.

Serve with crisp chorizo and thyme.


Enjoy!


Jesień pełna warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz