2 września 2015

Pieczona marchewka z serem kozim i orzechami laskowymi/Roasted carrots with goat cheese and hazelnuts

Chętnie testuję przepisy na oryginalne i smaczne dodatki, aby trochę zmienić menu i nie serwować ciągle mizerii i sałatki z pomidorów.

I'm always happy to test recipes for original and tasty sides to change a bit the menu and not to serve continuously a cucumber or a tomato salad.




Pieczona marchewka z serem kozim i orzechami laskowymi
(na podstawie "What Katie ate. At the weekend" Katie Quinn Davies)


Składniki

6-7 marchewek
1 łyżka białego wytrawnego wina
1 łyżka masła
gruboziarnista sól morska
świeżo zmielony pieprz
4 gałązki świeżego tymianku
1 łyżka octu balsamicznego
10 orzechów laskowych
twarożek kozi do podania


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 210 st. C.

Marchewkę obrać, opłukać i przekroić na pół (lub na ćwiartki, jeśli jest duża). Na blasze do pieczenia ułożyć kawałek folii aluminiowej. Marchewkę ułożyć na folii, polać winem, ułożyć kawałki masła, posypać solą i pieprzem, ułożyć 2 gałązki tymianku. Przykryć drugim kawałkiem folii i dokładnie zawinąć rogi, tworząc paczuszkę. Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 min.

Wyjąć z piekarnika i odstawić.

Na nagrzaną blachę wyłożyć orzechy laskowe i wstawić do piekarnika na ok. 5-6 min. Wyjąć z piekarnika, włożyć do ściereczki i pocierać aż skórka zostanie usunięta. Oczyszczone orzechy lekko rozbić w moździerzu.

Otworzyć przestudzoną paczuszkę z marchewką. Posypać orzechami, listkami tymianku i serem kozim i polać octem balsamicznym.

Smacznego!






Roasted carrots with goat cheese and hazelnuts
(based on "What Katie ate. At the weekend" Katie Quinn Davies)


Ingredients

6-7 carrots 
1 tablespoon dry white wine 
1 tablespoon butter
coarse sea salt
freshly ground pepper 
4 sprigs fresh thyme
1 tablespoon balsamic vinegar 
10 hazelnuts
goat cheese to serve

Method


Preheat the oven to 210 ° C.


Peel the carrots, rinse and cut in half (or in quarters if they're large). On a baking sheet put a piece of aluminum foil. Put the carrots the foil, pour the wine over, place pieces of butter, sprinkle with salt and pepper, place 2 sprigs of thyme. Cover with another piece of foil and carefully wrap the corners, creating a small package. Put in the oven and bake for about 25 minutes.


Remove from the oven and set aside.


Put the hazelnuts on a heated tray and put in the oven for about 5-6 minutes. Remove from the oven, put in a cloth and rub until the skin is removed.
Lightly smash the cleaned nuts in a mortar.

Open the cooled packet with carrots. Sprinkle with hazelnuts, goat cheese, thyme leaves and pour the balsamic vinegar over.


Enjoy! 






2 komentarze: