4 października 2015

Bezglutenowe muffiny jabłkowe/Gluten-free apple muffins

Superzdrowe - zero glutenu, zero cukru, zero masła. A do tego pyszne ;)

Super healthy - no gluten, no sugar, no butter. And they're just delicious ;)






Bezglutenowe muffiny jabłkowe
(inspirowane przepisem Green kitchen stories)


Składniki (13-14 muffinów)

Suche składniki
100 g mielonych migdałów
100 g otrębów bezglutenowych (w wersji z glutenem mogą być otręby owsiane)
75 g mąki gryczanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki soli

Mokre składniki
160 ml naturalnego jogurtu
3 jajka
80 ml oleju roślinnego (np. kokosowego, oliwy z oliwek, oliwy z orzechów włoskich)
10 daktyli bez pestek, lekko namoczonych w wodzie i drobno posiekanych
2 łyżki syropu z agawy
120 ml sosu jabłkowego (przepis poniżej) 

Sos jabłkowy
2 słodkie jabłka
60 ml wody
sok z 1/2 cytryny 

Ponadto
1 jabłko
cynamon


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Formę na muffiny natłuścić olejem.

Jabłka na sos opłukać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do dużego garnka, zalać wodą i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować 25 min. Zmiksować blenderem, dodać sok z cytryny i wymieszać. Odstawić.

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, a następnie dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać.

Formę na muffiny wypełnić masą do połowy, następnie wyłożyć łyżeczkę sosu jabłkowego i przykryć masą.

Ostatnie jabłko pokroić na cienkie plasterki. Plasterki ułożyć na masie, posypać cynamonem i wstawić do piekarnika.

Piec 18-20 min.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Smacznego! 







Gluten-free apple muffins
(inspired by Green kitchen stories recipe)


Ingredients (13-14 muffins)


Dry ingredients 
100 g ground almonds 
100 g gluten-free bran (oat bran in gluten version)
75 g buckwheat flour 
2 tablespoons potatostarch 
1 1/2 teaspoon baking powder 
1/2 teaspoon baking soda 
1 teaspoon cinnamon 
1 teaspoon cardamom 
1/2 teaspoon ginger 
1/2 teaspoon salt

Wet ingredients 

160 ml plain yoghurt 
3 eggs 
80 ml vegetable oil (eg. coconut, olive oil, walnut) 
10 dates, pitted, slightly soaked in water and finely chopped 
2 tablespoons agave syrup
120 ml apple sauce (recipe below)

Apple sauce 

2 sweet apples
60 ml water
juice of 1/2 lemon

Also 

1 apple 
cinnamon


Method

Preheat the oven to 200 ° C. Grease the muffin mold with oil.

Rinse the apples for sauce, cut into quarters, core and cut into cubes. Toss into a large pot, add water and boil. Then reduce the heat and simmer for 25 minutes. Blend, add lemon juice and mix. Set aside.


In a bowl, mix all the dry ingredients. In another bowl, mix all the wet ingredients, then add to dry ingredients and mix thoroughly.


Fill the muffin mold with the batter halfway, then put a teaspoon of apple sauce and cover with the batter.Cut the last apple into thin slices. Arrange slices on the batter, sprinkle with cinnamon and put in the oven.Bake for 18-20 minutes.


Remove from the oven and cool.


Enoy!




  Jesienne słodkości! Jabłko z cynamonem 2015

6 komentarzy: