12 października 2015

Leniwe z parmezanem i różowym pieprzem/Polish cottage cheese gnocchi with parmesan and pink pepper

Ten przepis pochodzi z niezawodnego blogu Kwestia Smaku. Tradycyjne leniwe podajemy z masłem, parmezanem i różowym pieprzem. Uwielbiam taką kuchnię fusion!

This recipe comes from the reliable Kwestia Smaku blog. Traditional gnocchi are served with butter, parmesan cheese and pink pepper. I love such a fusion cuisine!



Leniwe z parmezanem i różowym pieprzem


Składniki 

200 g sera twarogowego
1/2 szkl. mąki + do podsypywania
1 jajko
1/4 łyżeczki soli

Do podania
roztopione masło
tarty parmezan
różowy pieprz


Przygotowanie

Ser przetrzeć przez sitko, dodać sól, mąkę i jajko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto może się kleić, ale lepiej nie dodawać mąki.

Ciasto podzielić na kilka części i z każdej z nich uformować wałek. Ostrym nożem odkrajać kluski.

W dużym garnku rozgrzać 1,5-2 l wody. Kiedy zawrze, dodać sól. Wrzucać po kilka klusków i gotować aż wypłyną na powierzchnię. Wyłowić i kontynuować z resztą klusków.

Podawać z roztopionym masłem, tartym parmezanem i różowym pieprzem.

Smacznego!



Polish cottage cheese gnocchi with parmesan and pink pepper


Ingredients

200 g cottage cheese
1/2 glass flour + for dusting
1 egg
1/4 teaspoon salt

To serve
melted butter
grated parmesan cheese
pink pepper


Method

Rub
cheese through a sieve, add salt, flour and egg and quickly knead the dough. The dough may be sticky, but it's better not to add more flour.

Divide the dough into several parts and form a roller from
each one. Cut off the gnocchi with a sharp knife.

In a large pot, heat up 1.5-2 l water. When it starts boiling, add salt. Throw a few gnocchi and cook until they float to the surface. Pick out and continue with the rest of the gnocchi.

Serve with melted butter, grated parmesan cheese and pink pepper.


Enjoy!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz