8 października 2015

Meksykańska zupa z kurczakiem i kukurydzą/Mexican soup with chicken and corn

Jeśli macie jeszcze świeżą kukurydzę, użyjcie jej do tej zupy. Jeśli nie, użyjcie kukurydzy z puszki.

If you still have some fresh corn, use it to the soup. If not, use canned corn.




Meksykańska zupa z kurczakiem i kukurydzą
(na podstawie blogu Kwestia Smaku)


Składniki

3 pojedyncze filety z kurczaka
2 świeże kukurydze lub 1 puszka kukurydzy
2 pomidory
2 łyżki mąki
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 l bulionu drobiowego
sól, pieprz
oliwa
1/2 papryczki chili (opcjonalnie)


Przygotowanie

Kurczaka oczyścić, pokroić na małe kawałki i wymieszać z mąką, kurkumą i ostrą papryką.

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, z kolby kukurydzy odkroić ziarenka, pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.

W dużym garnku rozgrzać odrobinę oliwy. Dodać cebulę, czosnek i ewentualnie drobno pokrojoną papryczkę chili, jeśli jej używamy. Smażyć na średnim ogniu ok. 3 min. Następnie dodać kurczaka i smażyć ok. 5 min aż się zezłoci. Następnie dodać kukurydzę i pomidory i smażyć 2 min. Wlać 1 szklankę gorącego bulionu i gotować ok. 3 min. Następnie wlać resztę bulionu.

Odlać 1 szklankę zupy i zmiksować blenderem. Wlać z powrotem do zupy.

Podawać z natką pietruszki lub kolendrą.

Smacznego!





Mexican soup with chicken and corn
(based on Kwestia Smaku blog)


Ingredients

3 single chicken fillets
2 fresh corn or 1 can corn 
2 tomatoes 
2 tablespoons flour 
1 teaspoon turmeric
1/2 teaspoon cayenne pepper 
1 onion 
2 cloves garlic 
2 l chicken stock 
salt, pepper 
oil 
1/2 chilli peppers (optional)

Method


Clean the chicken, cut into small pieces and mix with flour, turmeric and cayenne pepper.


Peel and finely chop
onion and garlic, cut off the corn grains, blanch tomatoes, peel and cut into cubes.

In a large pot, heat a little olive oil. Add onion, garlic and possibly finely chopped chili, if using. Fry over medium heat for about 3 minutes. Then add chicken and fry for about 5 minutes until golden. Then add the corn and tomatoes and fry for 2 minutes. Pour 1 cup of the hot stock and cook for about 3 minutes. Then add the rest of the stock.


Pour off 1 cup of soup and mix with blender. Pour back into the soup.


Serve with parsley or coriander.


Enjoy! 





Jesień pełna warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz