26 października 2015

Murzynek/Cocoa cake

To ciasto jest pełne wspomnień. Mama często je robiła w weekend, kiedy prosiliśmy o coś słodkiego. Jest proste i niezawodne.

This cake is full of memories. Mom often made it at the weekend when we asked for something sweet. It's easy and inratable.





Murzynek


Składniki (na małą keksówkę)

2 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
1 szkl. mleka
125 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka powideł śliwkowych


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

Wszystkie składniki wymieszać i przelać do formy wysmarowanej masłem.

Wstawić do piekarnika i piec 50-60 min., do suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Smacznego!





Cocoa cake


Ingredients (for a small cake tin)

2 cups flour
3/4 cup sugar
1 cup milk
125 g soft butter, diced
1 egg
1 teaspoon cinnamon
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon plum jam


Method

Preheat the oven to 180 ° C.

Mix all ingredients and pour into a mold greased with butter.

Put in the oven and bake for 50-60 minutes to a dry stick.

Remove from the oven and cool.


Enjoy!


  Jesienne słodkości!

2 komentarze:

  1. mmmm lubie takie proste i pyszne ciasta ;)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest idealny :) Pozdrawiam i dziękuję za zaproszenie :)

      Usuń