6 października 2015

Powidła śliwkowe z pomarańczą/Plum jam with orange

Powidła śliwkowe to powrót do dzieciństwa. Rozsmarowane na świeżym, chrupiącym chlebie lub dodane do pysznego omletu. Tym razem skorzystałam z przepisu na blogu Moje Wypieki i dodałam pomarańczę.

Plum jam is a return to childhood. Smeared on fresh, crunchy bread or added to a delicious omelet. This time, I got inspired by a recipe from Moje Wypieki blog and added orange.



Powidła śliwkowe z pomarańczą


Składniki (3 małe słoiki)

2 kg śliwek
200 g cukru (ilość cukru zależy od słodkości owoców)
sok i skórka starta z 2 pomarańczy
1 szkl. wody


Przygotowanie

Śliwki opłukać, odpestkować, przekroić na pół i wrzucić do dużego garnka. Dodać wodę, sok i skórkę pomarańczy i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 min. aż owoce zaczną się rozpadać. W tym momencie można zmiksować blenderem.

Dodać cukier i gotować ok. 20-30 min., od czasu do czasu mieszając. Następnie wyłączyć ogień, przykryć i odstawić.

Następnego dnia gotować jeszcze ok. 30 min. lub do momentu aż woda wyparuje mniej więcej do połowy i powidła zgęstnieją.

Gorące powidła przelać do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcić. Można postawić pokrywką do dołu i odstawić do ostygnięcia.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!






Plum jam with orange


Ingredients (3 little jars)


2 kg plums
200 g sugar (the amount of sugar depends on the sweetness of fruit)
juice and zest of 2 oranges
1 cup water


Metod

Rinse plums, core, cut in half and put into a large pot. Add water, juice and orange zest and bring to a boil. Then reduce the heat and simmer for about 15 minutes until fruit begin to desintegrate. At this point, you can mix thw jam with blender.

Add sugar and cook for about 20-30 minutes, occasionally stirring. Then turn off the heat, cover and set aside.

The next day cook for about. 30 minutes or until water reduces about half and jam thickens.

Pour the hot jam into boiled jars and carefully tighten. You can put the lid down and set aside to cool.

Store in a refrigerator.


Enjoy!



  Jesienne słodkości! Czas na śliwki

2 komentarze:

  1. jakoś nie potrafię sobie wyobrazić przełamania smaku powideł śliwkowych z pomarańczą. Może po prostu dlatego, że jeszcze tego nie próbowałam. Zawsze stosuję połączenie typu powidła śliwkowe https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe i do tego fajna płynna i ciepła czekolada. Nie ma lepszego połączenia smakowego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliwki i pomarańcze, podoba mi się ten smak!

    OdpowiedzUsuń