22 października 2015

Sałatka z brukselką i smażoną wątróbką/Brussels sprouts and fried liver salad

Zdrowie na talerzu!

Health on the plate!




Sałatka z brukselką i smażoną wątróbką


Składniki (1 porcja)

garść mieszanki sałat
kilka wątróbek drobiowych
kilka brukselek (z tego przepisu)
kilka pomidorków koktajlowych
2 suszone pomidory
kilka orzechów włoskich, posiekanych
kawałek czerwonej cebuli

Dressing
1 łyżeczka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki ostrej musztardy
1/2 łyżeczki miodu
2-3 łyzki oliwy z suszonych pomidorów
sól, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie

Wątróbkę usmażyć.

Na talerzu ułożyć sałatę, cebulę pokrojoną w piórka, brukselkę i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, suszone pomidory pokrojone w paski. Posypać orzechami włoskimi.

Wymieszać wszystkie składniki dressingu i polać nim sałatkę.

Smacznego!






Brussels sprouts and fried liver salad


Ingredients (serves 1)

a handful of salad mix
a few chicken livers
a few Brussels sprouts (from this recipe)
a few cherry tomatoes
2 dried tomatoes
a few walnuts, chopped
red onion

Dressing
1 teaspoon apple cider vinegar
1/2 teaspoon strong mustard
1/2 teaspoon honey
2-3 tablespoons olive oil from dried tomatoes
salt, freshly ground pepper


Method

Fry chicken liver.

On a plate, arrange lettuce, onion cut into slices, halved Brussels sprouts and cherry tomatoes, dried tomatoes cut into strips. Sprinkle with walnuts.

Mix all dressing ingredients and pour over the salad.


Enjoy!





Grzyby i warzywa jesienne. 2015 Jesień pełna warzyw

2 komentarze:

  1. Uwielbiam sałatki z wątróbką! :)
    Dziękuję za dołączenie przepisu do akcji "Grzyby i warzywa jesienne 2015".

    OdpowiedzUsuń